Platon døde brått fra meg i sommer. Jeg fant ham død på beitet. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men mye tyder på at han har blitt skremt av noe, falt og brukket nakken.

Her er hele historien.

________________

Platon er en norsk lunken ridehest (holsteiner/kaldblods) født i Verdal’n i 1998. Jeg forelsket meg hodestups i en langbeint åring med stort hode da jeg studerte i Steinkjer, og selv om jeg overhodet ikke skulle kjøpe hest da, og når jeg skulle kjøpe skulle jeg ha en læremester, helst hoppe, så ble han til slutt min likevel.

Platon er endelig i gang med opptrening etter et hovbeinsbrudd i venstre frembein våren 2012. Det har vært en lang og tung prosess, men nå ser det ut til at han skal bli helt frisk.

Platon er en skikkelig allroundhest som er med på det meste. Jeg liker å si at han er dressurhest, og når vi trener jevnlig er vi vel egentlig starklare i LA, men vi har aldri startet høyere enn LB. Neste sommer, kanskje? (Sier jeg hvert år…)

Platon elsker å hoppe og jeg skulle gjerne hoppet mer, men pga banemangel har det ikke blitt så mye sprang på oss. Det hender vi henger oss med på småstevner og starter rundt 80 cm, men vi skulle gjerne kommet litt videre der også.

Ellers blir det mest turridning, når man bor nesten på Hardangervidda kan en ikke annet. Om sommeren blir det mange, lange fjellturer, mens om vinteren busher vi gjerne rundt i dypsnø og elgtråkk.

Han ble ganske mye kjørt i sin ungdom, men etter en ut-av-veien opplevelse der vi endte godt fast mellom to trær har jeg valgt å ikke kjøre mer. Han ble spent for igjen etter den episoden, men han er til tider såpass heit i toppen at jeg ikke føler meg komfortabel med ham foran vogna. En vet aldri helt når en liten filleting blir verdens skumleste monster, og ridende er det ikke noe problem, ørlite plass til å flytte seg eller snu seg har man alltid, men forspent er det noe helt annet.

Ellers finner vi på diverse ting sammen, vi trener med klikker når det passer, og Platon elsker triks-trening. Vi har også testet ukjente hestesportsgrener som “svømming med hest og bademadrass”, “ridning uten hodelag og gjordt” og mye forskjellig løsarbeide.